Era o vorbă atribuită lui Sam Clemens (alias Mark Twain), că o minciună traversează Pământul, până când adevărul are timp să-și tragă ițarii. Sună bine, corect, e și cu ceva atenție locală aruncată acolo, aș putea s-o pun pe Facebook, lângă poza lui Iorga, să i-o atribui și s-ar duce învârtindu-se pe internet.

Dar este fake news. Provine dintr-un citat des întâlnit pe net, dar partea cu ițarii este inventată de mine. Citatul mai exact este „o minciună traversează lumea până când adevărul are timp să se încalțe” și nu-i aparține lui Twain. Mulți au descris un contrast similar între realitate și fals, folosind metafore diferite, încă din secolul XIX. În era actuală, în care suntem hiper-informați, adică suma de surse care încearcă să ne atragă atenția este globală, noi, ca indivizi, suntem extrem de susceptibili la orice titlu mai tabloid, mai acaparator, mai atent ghidat spre psihologia individuală.

Multe dintre aceste subiecte sunt fake news. Termenul este extrem de general. Tehnica cel mai des întâlnită ține de întărirea unor preconcepții, mai exact preluarea unor idei larg răspândite și simple ale societății și conectarea lor la interese actuale. Oamenii n-au aterizat pe lună, e o conspirație a NASA. Familia Rotschild controlează lumea. Soros plătește protestatarii din Piața Universității. Vaccinarea duce la autism. 

Sunt aberații toate. Noi avem un proiect aici, la  Fundația , care e în stadiu incipient. Vrem să oferim o definiție acestui fenomen de fake news, în toate dimensiunile sale. Că e articol de Sputnik sau de Lovendal, vrem să:

  1. Identificăm sursele principale de fake news – alea grosolane, propagandistice, murdare.
  2. Să găsim o soluție prin care putem indexa știrile false, fie prin crowd-sourcing, fie prin agregare (cumva)
  3. Să educăm oamenii inclusiv cu privire la faptul că o sursă generală de știri poate posta fake news

Este prea devreme să dăm exemple, dar un click-bait de tipul „INCREDIBIL de ȘOCANT! Vezi AICI ce a făcut CUTĂRICĂ” nu este fake news, este doar click-bait, adică o încercare de a-ți convinge mintea să descopere sfârșitul poveștii. De cele mai multe ori, știrea nici măcar nu are importanță, e doar o informație zilnică reacoperită de o coajă senzaționalistă.

În același timp, dacă un politician român declară ceva și declarația îi este tocată în talk-show-urile din acea seara ca însemnând altceva, iar apoi acele surse devin primare, în informarea maselor, am vrea să fim acolo și să scriem pe temă. Da, e un proiect complex, care probabil va cere și o doză de intervenție umană, de inteligență măcar artificială. Dar este intenția noastră să construim, în principiu pentru diaspora, dar în mod general pentru informarea tuturor, o aplicație care identifică știrile și sursele false din mass-media. Avem drept deadline 15 ianuarie 2018, conform paginii noastre de proiecte.

Vă invităm, până atunci, să vizitați cât mai des site-urile Verifică Sursa și Factual. Sunt încercări reușite de identificare a informațiilor false.

Posted by Mihnea

Mihnea Dumitru este fondatorul proiectului. Când nu scrie SF-uri, fotografiază demonstrațiile din Piața Victoriei sau comentează politică pe Adevărul, Facebook și Twitter.

Alătură-te discuției