Prima aplicație pe care o dezvoltăm pentru Android și iOS, în cadrul proiectului  Fundația , este Telegraf, un program de știri. Este parțial agregator, preluând informații din mai multe surse pe care noi le considerăm de încredere, iar în parte un efort editorial din partea noastră.

Practic, avem o sumă de surse din mass-media (50 la număr, mai exact: ziare, televiziuni, bloguri, site-uri, canale YouTube etc.).  O vom crește, evident, cu timpul, dar acestea sunt considerate primare. Câteva dintre secțiunile aplicației, cum ar fi Diasporă sau Moldova doar strâng știrile din ele într-un mod en-gros. Adică adună știri din această masă de informații și le aruncă în aplicație, fără editare. Suntem selectivi cu sursele, dar știrile sunt complet automatizate și generaliste. Acesta este cazul secțiunilor: Diasporă, Moldova, Centenar și Internațional.

La secțiunea Flux avem mai puține surse, cele pe care noi le considerăm în mare parte de încredere. Acestea sunt, fără o ordine exactă: Rador, DW, Agerpres (politică), PressOne, Recorder, RFI și Europa FM. Este un mix între știri generaliste și diferite specializări, dar avem încredere în faptul că a) orice știre apare, va fi în acest Flux selectat și b) că ne puteți controla efortul editorial sau suplini informarea dvs. cu știrile din această secțiune.

În partea inteligentă, adică efortul editorial de care vorbeam mai sus: un om, cineva de partea noastră, le citește zilnic (se adună la vreo 2000 de știri pe zi, cu tot cu cele în limba engleză). Așa e el, pedepsit s-o facă 🙂 Și alege din ele, cu experiența în presă pe care o are, cele mai importante știri. Condițiile sunt:

  1. Informația să fie de interes public larg (aici poate fi o știre națională sau internațională, locală mai rar). Evităm sport, can-can-uri, articole pe subiecte greoaie, titluri bombastice, click-bait și opinii
  2. Informația să fie interesantă și, dacă se poate, de sine stătătoare (deci nu știri de tipul „replica cuiva la altceva”)
  3. Articolul să fie inteligent, informativ și, dacă se poate, pozitiv (dacă am râs la un articol din TNR, fiți siguri că o să-l includem)
  4. Sursa să nu prezinte implicare politică crasă și să nu afecteze siguranța telefonului
  5. Informația să fie importantă pentru diaspora

Ca să fie clar, nu ne propunem să fim cei mai rapizi de pe piață cu această aplicație. Șansele sunt că veți vedea unele știri mai repede pe Facebook sau pe aplicații precum BiziDay. Nu vrem să reinventăm roata, doar o facem mai eficientă. Puteți fi siguri că informația noastră este de cea mai bună calitate ca sursă și știre. Pe lângă cele 2-3 știri MARI, zilnice, avem și informații inteligente, articole interesante, chestii pe care le considerăm utile – și care apar doar la noi.

Nici nu vă vom hărțui cu notificări. Dacă o doriți, însă, contactați-ne și vă oferim o variantă  care să vă vibreze buzunarul la fiecare 5 minute, nicio problemă 🙂 Dar nu asta este scopul Telegraf. Vrem să puteți intra de 2-3 ori pe zi pe o aplicație minimalistă, serioasă, să citiți  cele mai importante știri  și câteva informații demne de share pe Facebook. Vrem, dacă trăiți în afara României, să aflați tot ce este mai important din presa „locală”, iar dacă locuiți în țară să vă considerați la zi pe subiectele zilei.

Niciuna dintre aceste știri nu este scrisă de noi, traficul se duce spre site-urile aferente, iar noi nu vindem aplicația. Cerem donații pentru proiectul mai larg, despre care puteți citi aici, dar altfel vă invităm, chiar vă rugăm să donați unor surse din presa de calitate. Suntem fani recorder.ro, spre exemplu, despre care credem că fac, prin intermediul știrii video, ceea ce sunetul a făcut pentru filmul mut. Dar vă invităm și să citiți presă de calitate, cât a mai rămas în mass-media. Noi vă ajutăm, în acest sens.

Aplicația Telegraf va avea lansarea oficială pe 1 decembrie 2017.

Posted by Mihnea

Mihnea Dumitru este fondatorul proiectului. Când nu scrie SF-uri, fotografiază demonstrațiile din Piața Victoriei sau comentează politică pe Adevărul, Facebook și Twitter.

Alătură-te discuției