Eu îmi iau știrile de pe Google News România. În momentul de față, principala știre este de la RomâniaTV, un post pe care îl consider, la nivel personal, influențat politic. Mai mult, odată intrat pe o știre, site-ul te hăituiește să te abonezi la el și fără un plugin de blocat reclame, primul scroll de pagină (ceea ce vezi, când se încarcă, înainte să citești mai jos) este luat de reclame. Este un site groaznic, absolut agresiv în modul în care își prezintă știrile.

Cu toate acestea, știrea respectivă este preluată de Google și chiar pusă în față, pe baza unui algoritm propriu care, bănuiesc, ia în considerare cine a postat primul informația și cât de popular este site-ul. Observați că Digi a fost primul, dar că Google preferă site-ul RTV. Oamenii de acolo nu au fost cei mai rapizi, dar probabil codul site-ului este mai bun, cu toate provocările agresive de conținut. Faptul că este un site care aparține unei televiziuni cu interese politice în spate nu schimbă informația, mai exact că sindicatul CNSLR Frăția anunță grevă generală. Asta e știrea, oamenii au dat-o ca atare. Nici măcar n-a fost un exemplu de teasing sau click-bait de tipul „LUME ÎN STRADĂ. Vezi AICI cine a declarat MIȘCAREA a MII DE OAMENI”.

Aș putea citi știrea pe Digi24 sau pe Mediafax, după cum arată și imaginea de mai sus. Dar mouse-ul și creierul sunt atrase de prima știre, de cea mai populară. Mai mult, știu faptul că, în ciuda tradiției de continuatori ai televiziunii tip OTV, adică BREAKING NEWS 24/7, tabloid maxim, România TV a dat știri care nu ar fi convenit unor probabili stăpâni politici, cât timp erau primii care o făceau. Din categoria „n-au mamă, n-au tată, știrea-i știre.” Asta în sine n-ar fi motiv să-i citesc, nici măcar să mă consider informat prin prisma lor, dar este o realitate.

Google News are niște filtre pe care le pot folosi. De exemplu, acum că am lansat aplicația Telegraf pe Android, o parte din știri sunt servite chiar prin RSS-ul de resort. Adică dacă introduc „români diaspora”, site-ul îmi da toate știrile care conțin această sintagmă. Toate bune și frumoase, până m-am trezit azi-noapte cu știri din Sputnik, preluate automat. Aici e problema AI-urilor Google sau a oricărui alt computer care are o treabă de făcut. Nu face diferența între fake news și realitate, dacă nu îi spui. Ba chiar urcă la vârf știri din surse dubioase, pentru simplul fapt că site-urile aferente sunt codate mai bine.

Needless to say, vorba englezului, că automatizările curente de pe Telegraf au în coadă ”-sputnik”, fapt ce curață fluxurile RSS de sursă; dar și de subiect… Practic, un editor al aplicației trebuie acum să vadă ambele fluxuri, pe cel cu știri din Sputnik și pe cel fără, în situația (improbabilă, dar cine știe) în care o sursă credibilă de știri scrie despre sursa de propagandă a Kremlinului. Poate se închide, poate îi crește finanțarea pentru România – poate orice!

Partea cea mai „dureroasă” în acest proces nu vine de la site-uri clar propagandistice, precum Sputnik, ci de la știrile românești, ale căror site-uri dau informații veridice, verificabile, ca apoi să le îngroape într-o sumă de alte tâmpenii, tease-uri și măgării. Cum le gestionezi p-astea? Aici intervine nevoia unui editor bun și asta face aplicația Telegraf valabilă.

 

Posted by Mihnea

Mihnea Dumitru este fondatorul proiectului. Când nu scrie SF-uri, fotografiază demonstrațiile din Piața Victoriei sau comentează politică pe Adevărul, Facebook și Twitter.

Alătură-te discuției