În aproximativ cinci zile, aplicația Telegraf va fi publică pentru telefoanele mobile (iOS și Android). Ea include știri, alese de oameni cu experiență, pe teme de interes public. Este o aplicație de știri inteligente pentru oameni inteligenți, cu un interes deosebit acordat românilor din diasporă. O puteți testa, deocamdată pe telefoanele cu Android, aici. Varianta pentru iOS se va numi Telegraf(ul) și va fi disponibilă în curând.

Ideea mai largă, programată pe următorii ani, este să construim un număr de aplicații mobile pentru unirea românilor din diasporă cu cei din țară. Puteți citi de planurile noastre aici. Unirea este un cuvânt mare, deci varianta scurtă se bazează pe următoarea idee:  vrem să ajutăm românii plecați în afara granițelor prin informare corectă, implicare politică și salvarea culturii românești . Prin acest efort, înfăptuim o unire de suflet.

Românii deja plecați nu se vor întoarce prea curând în țară, dintr-o sumă de motive destul de evidente. Trebuie să li se ofere o conexiune constantă și mobilă cu România. Este datoria noastră de suflet s-o facem, la cât au ajutat ei economia românească și viețile noastre, în ultimii ani. Mai toți avem o rudă plecată, cu toții cunoaștem cel puțin o mână de oameni plecați peste graniță. Oamenii aceștia ne-au arătat un drum, ne-au salvat de sărăcie și reprezintă speranța unei societăți. De multe ori, sunt ce aveam mai bun de dat.

În loc să aruncăm cu declarații naționaliste sau cu emoție patriotardă, spunem simplu: asta este realitatea. Peste trei milioane de români au plecat din țară în ultima decadă, alte zeci de mii sunt pe drum anual. Relația acestor oameni cu România trebuie menținută, deoarece se luptă cu străinătatea și adaptarea la noi culturi – singuri! Eforturile de resort ale statului român au fost, din păcate, sub așteptări.

Mai mult, implicarea politică a acestor oameni plecați a fost crucială în trecut și rămâne stindardul de referință pentru niște valori europene, democratice. Nu au plecat de prea multă democrație în România și nici nu se gândesc la o Românie mai puțin democratică. Din contră. Sunt un bun de preț și au referința adevărată a Occidentului, a locului unde putem ajunge.

Așadar, sub ideea „Curaj Înainte”, ca urare celor plecați și speranță celor rămași, cu realism și încredere în viitor, înfăptuim o unire, o conexiune între diasporă și țară. Facem asta prin niște aplicații de mobil – și poate nu e mare lucru! Dar când ne gândim la lumea actuală, la hiper-informare, tabloid și știri false, la lipsa de educație democratică și la faptul că ai noștri copii mai degrabă ar fugi din țară, decât să crească aici, orice pas spre normalitate devine obligație.

PS: Fundația este un efort non-profit și apolitic, sub umbrela căruia vom face acest proiect.

Posted by Mihnea

Mihnea Dumitru este fondatorul proiectului. Când nu scrie SF-uri, fotografiază demonstrațiile din Piața Victoriei sau comentează politică pe Adevărul, Facebook și Twitter.

Alătură-te discuției