La un calcul mare, groso-modo, Telegraful a costat aproximativ 1000 de euro să fie construit. Asta a însemnat site, domenii, abonamente, licențe etc. Pentru ca orice știre să fie publicată pe prima pagină a aplicației, noi plătim aproximativ 90-100 de euro pe lună, deci aproximativ 3 euro pe știre – și nu vorbim aici de drepturi de autor, pentru că indexăm feed-uri publice!

Dar cam atât costă, fără costurile legate de resursa umană, funcționalitatea aplicației, undeva între 3-5 euro pe știre, luând în calcul și costurile fixe ale întregii șandramale. Și aplicație nu conține reclame!

E mult, e puțin? Sincer, nu știu cât l-a costat aplicația Biziday pe Moise Guran, dar îmi închipui că undeva la cel puțin 20.000 de euro. Și vorbim aici de jurnalism serios, de volum de muncă, de plătit oameni și de costuri de dezvoltare, programare. Confruntați cu aceeași problemă, noi facem un ONG, găsim cea mai decentă ofertă de pe piața site-urilor de dezvoltat aplicații. Și ajungem la costuri mult mai mici. Banii se vor întoarce din alte aplicații, ulterioare, odată ce Telegraful devine un nume pe piața aplicațiilor mobile de informare.

Contează conținutul. Astăzi, în ultimele ore, 50% din fluxul de știri a fost pe tema Stelei Popescu. Noi n-am dat-o, pentru că moartea îndrăgitei actrițe de teatru nu intră sub definiția noastră de știre. O considerăm un eveniment nefericit, desigur, avem tot respectul pentru momentele prin care trece familia dânsei, dar plusul de valoare informațională de pe urma acestui eveniment nu există.

Bineînțeles, știrea este prezentă în agregatoarele noastre, la secțiunea SUBIECTE. Acolo noi doar controlăm sursele, nu și conținutul. Este ceva de scris pe tema efectului de bandwagon-ing, despre felul în care un subiect perceput drept major este transformat în direcție de trafic și nu-ți permiți, ca sursă de știri, să nu-l pui la tine pe site. Pentru că traficul înseamnă bani.

Din fericire, însă, noi direcționăm trafic, nu câștigăm ceva de pe urma lui, iar Telegraful este aplicația pe care dorim să o instalați pentru ceea ce nu puteți afla dintr-o mie de alte surse. Vă dăm cele mai importante știri ale zilei.  Știri și stop.  

Aplicația este disponibilă pentru Android aici (atenție, trebuie dezinstalată cea veche), iar pentru iPhone va fi disponibilă în foarte scurt timp pe App Store.

Posted by Mihnea

Mihnea Dumitru este fondatorul proiectului. Când nu scrie SF-uri, fotografiază demonstrațiile din Piața Victoriei sau comentează politică pe Adevărul, Facebook și Twitter.

Alătură-te discuției