Au mai apărut teste politice, țin minte că a fost inclusiv unul care se chinuia destul de tare să-ți spună cu ce partid politic te identifici cel mai mult. Așa m-am trezit ungur – și mândru! Dar nu era ce trebuie, pentru că partidele politice din România tind să se așeze altfel pe axa stânga – dreapta și pe ideologie.

Deci nu era „acel” test, un sondaj care să nu fie prea lung, nici prea scurt, să aibă întrebări bune și o analiză a răspunsurilor în care poți avea încredere. Așa că am trimis o epistolă la Cluj, unde bunul prieten și sociolog Barbu Mateescu a răspuns și ne-a ajutat.

Și n-am terminat acolo. Pentru că, spre deosebire de alte teste de profil, Testul.net îți spune trei lucruri, nu doar cine ești tu, pe două axe. Te întreabă și dacă ești, practic, fericit. Iar  fericirea  este acel concept superb despre care am mai vorbit.

Testul nu-ți spune cu cine să votezi, îți spune în mare ce opinii politice ai și cum te așezi în societate. Așa cum explicăm după ce vă dăm rezultatele,  nimeni nu trebuie să-ți spună cu cine votezi ! Dar dacă mâine intri pe ușa unui partid și te întreabă cine ești tu, poți spune ceva de genul „eu sunt progresist și libertarian și vreau schimbarea.” Și după ce persoana de acolo se sperie la cuvintele mari, îl cheamă măcar pe șeful de zonă, că a greșit un nebun scara blocului.

Și nebunul nu vrea să plece și devine membru. Și poate spune ceva la următoarea ședință de partid, sub privirile altora care se întreabă cum îndrăznește tinerelul ăla să vorbească așa cu dom’ președinte. Iar alții ca el, tot tineri, îi țin isonul la a doua întâlnire. Și se împrietenesc și ies la bere. Și fac și ei testul și înțeleg ce sunt, într-o măsură mai bună. Și se întorc la partid și văd că lucrurile nu sunt așa cum își doresc și încearcă măcar să-și pună un om în Biroul Permanent. Și ăla mai recrutează 10 ca ei și în 10 ani de zile se schimbă conducerea de sector a partidului și e ales un deputat mai deștept și tânăr, dintre ei. Și tot așa…

Pentru că testul ăsta te îndeamnă să faci tu schimbarea, dacă o dorești. Pe mobil și calculator, începând de astăzi, pe testul.net.

Posted by Curaj Înainte

Asociația Curaj Înainte are ca proiect principal promovarea principiilor democratice pentru românii din țară și din străinătate.

3 Comments

 1. […] câteva zile a mai apărut un test politic online – acele grile online, orientate schematic, care îți generează la final un profil cu o […]

  Reply

 2. Salut,

  Ați vrut să spuneți „busolă” în loc de „compas”, nu?

  Toate bune!

  Reply

  1. ne refeream la un site numit politicalcompass.org, am folosit romgleza veche 😀

   Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *