Tabara de nutritie: un proiect cu abordare inedita si cu succes deja dovedit

Postat

(articol preluat din Medical Manager, miercuri, 08 Februarie 2012)
In anul 2011 Fundatia pentru Tratamentul Obezitatii a initiat Taberele de nutritie si dezvoltare personala pentru copii. Este un proiect îndraznet, cu o abordare inedita dar care s-a dovedit deja a fi de mare succes. Rezultatele sunt cele care o dovedesc cel mai bine si vorbesc de la sine, iar Fundatia a organizat deja trei editii ale taberelor de nutritie pentru copii si se pregateste de lansarea celor pentru adulti.

În tabara de nutritie organizata de Fundatia pentru Tratamentul Obezitatii vin mai multe categorii de copii: copii supraponderali sau obezi, copii care au reusit sa slabeasca dar se afla în perioada de mentinere si au nevoie în continuare de suport pentru a nu recidiva, copii care sunt mai putin prieteni cu mâncarea – „Eu nu manâc legume!” sau „Eu nu manânc supa”, copii care se lupta cu dependenta de dulce. „Interesant si minunat totodata a fost sa primim cereri de înscriere de la copii care au ales sa vina în taberele noastre dintr-un alt motiv: prietena sau prietenul lor, cu probleme de greutate, i-a povestit ca în vacanta vine într-o tabara de nutritie. S-au informat, li s-a parut foarte interesant, instructiv si distractiv si ne-au cerut sa-i înscriem ca si companioni si suport pentru prietenii lor dar si pentru folosul propriu, ca sa învete” ne-a declarat Florina Dascalu, Director Executiv al Fundatiei si persoana care a initiat proiectul taberelor pentru copii.
Timp de o saptamâna, cât dureaza tabara, copii se afla sub îndrumarea nutritionistului si psihoterapeutului si, pe tot parcursul zilei, învata continuu. Dimineata învata notiuni de nutritie – cum sa te hranesti ca sa fii sanatos, plin de energie si normoponderal, iar dupa-amiaza fac psihoterapie pentru corectarea dependentelor si anumitor comportamente neadecvate, dar nu în ultimul rând pentru a deprinde principiile foarte importante „Manânc pentru ca mi-e foame, nu din alt motiv” si „Învat sa îmi fie foame si învat sa ma simt satul”.

Formula secreta a taberelor de nutritie Secretul succesului taberelor de nutritie cu acesti copiii este „o formula secreta”: împletirea permanenta, pe toata durata taberei între nutritie si psihoterapie, obervarea continua a comportamentului individual si interventia prompta dar diplomata a specialistului. Este un efort extenuant pentru specialist, dar cu efecte imediate si profunde asupra copiilor.

„Dupa tabara primim aproape imediat feed-back de la parinti: „Ce i-ati facut copilului meu?! De ani de zile ma lupt sa-l corectez dar nu am reusit si acum ….”. Aproape totul este pentru ei un joc, aproape ca nu fac efort sa memoreze notiunile. Din punctul lor de vedere, ceea ce se întâmpla în tabara este „un altfel de joc”. De cele mai multe ori nici nu îsi dau dau seama ca sunt permanent studiati de catre psihoterapeut si ca acesta, imediat, îi corecteaza. Copiii îl vad ca pe un leader, un profesor cu autoritate dar în acelasi timp coach, confesor, prieten, aliat. Relatia dintre copiii si specialist este foarte intima si foarte intensa. De multe ori specialistul ajunge sa afle mai multe intimitati ale copilului decât stie parintele”, ne povesteste în continuare desfasurarea taberelor Florina Dascalu.
Foarte important este feedbackul dat parintilor dupa încheierea tabarei si care se face într-o maniera care sa nu tradeze încrederea copilului în terapeut, dar reuseste sa atinga totusi toate punctele nevralgice: parintele afla toate problemele constatate, se identifica cauzele lor si se stabilesc împreuna si de comun acord strategiile si modul lor de abordare. „Uneori, „scormonind” în cautarea cauzelor si întelegerea lor, terapeutii dezgroapa probleme adânc închise în sufletul copilului, din cauze foarte vechi sau din probleme care se credeau de mult date uitarii. Este fascinanta aceasta munca, iar rezultatele sunt uimitoare!”, spune Florina Dascalu.
Pâna acum Fundatia pentru Tratamentul Obezitatii are la activ trei editii ale acestei tabere si sunt copii care au participat la toate cele trei. Se reîntorc atât pentru beneficiile resimtite, cât si pentru prieteni: prietenii copii si prietenii terapeuti. Prieteni, din toate colturile tarii, se reunesc în vacante în tabara de nutritie sau la Bucuresti, în sediul Fundatiei.
„S-a întâmplat de câteva ori sa primesc de la mamici cu copii supraponderali sau chiar obezi , întrebarea: „Dar n-o sa-mi traumatizez copilul daca îl trimit într-o tabara cu astfel de specific?”. Întrebarea aceasta m-a marcat si am tendinta sa mi-o tot reamintesc. Raspunsul este foarte simplu: un copil cu probleme de greutate realizeaza, în foarte scurt timp, ca are aceasta problema; au grija de asta copii din jur, colegii mai ales. Parintii, în iubirea lor si din nevoia fireasca, umana de a-si cataloga copilul – care este minunea si centrul universului lor – drept„ cel mai bun, perfect”, par câteodata orbiti si nu vad evidentul. Sau, mai bine spus, stiu ca problema exista dar se prefac a nu fi asa, o dosesc într-un colt de suflet si o ignora, cu speranta ca va trece de la sine. Din pacate de putine ori se întâmpla asta. Orice problema mai mica se trateaza mai repede si mai usor. În schimb, când problema deja s-a agravat, iiar în cazul nostru când supraponderabilitatea nu mai e doar „o tendinta de îngrasare”, ci se transforma în obezitate, atunci drumul de întoarcere la normalitate este mai lung si mai greu” ne explica Florina Dascalu mecanismul taberelor de nutritie si importanta lor.

Pentru a citi intregul articol: click aici >>

468 ad