Consultanță: făceai mai multe cu Ștefan cel Rapid, nu cel Mare

Să fi fost consultantul de imagine al lui Ștefan cel Mare (și apoi Sfânt), i-aș fi sugerat într-o zi în care era în toane bune – gen nu în perioada de psihopat violator și criminal, posibil într-o duminică, după slujbă – să fie cunoscut drept Ștefan cel Rapid. Practic, Ureche a fost un consultant de mâna a doua, neprofesionist, care în loc să se concentreze pe viteza dată de faptul că domnitorul era pitic (1m50), a gândit să-l preamărească de frica să nu i se ia gâtul. E profund neprofesionist în consultanță să-i dai clientului fix ce dorește, tu trebuie să găsești combinația ideală între ceea ce este, ce vrei tu să fie și unde vrea el să ajungă. Așadar…

Serios, Măria Ta, cu riscul gâtului meu și al pierderii vreunei dregătorii la Curtea Domniei Tale, ultimele sondaje arată că lumea vă știe drept scund, mai scund decât media de 1m67 din Evul Mediu și degrabă vărsătoriu de sânge. Așa arată tabloidele vremii, în frunte cu baiatul ăla, Ureche. Eu zic să lucrăm cu ce avem și să transformăm statura dumneavoastră într-un plus. Dacă spuneți cel Mare, lumea o să facă mișto pentru că nu sunteți.

Dacă spunem cel Rapid, lumea va înțelege cu timpul că faptele dumneavoastră de arme se traduc în — scuze, vrei să ne tutuim? Hai, Ștefan? Ștefi? Cum preferi? Fane? Așa. Deci vorbim despre percepția publică. Lumea știe că nu ești foarte înalt sau „mare” și fiind vorba de lume, nu e ca și când putem vorbi despre oameni cu Bac-ul luat. Ce e ăla? Lasă, o să vezi în Vaslui după o vreme… ideea e, Fane, că nu ajută imaginii tale, când spui cel Mare nu te ajută cu nimic, lumea râde pentru că te vede scund. Minion. Pitic. Fun-sized. Nimeni nu face legătura cu faptele de arme – sau când o face e tot în mod ironic față de marimea dată de natură.

Sigur, vei suferi o mică scădere de popularitate în rândul femeilor, dar ele funcționează pe alt sistem de informare decât cel public, mult mai pe surse, deci procentajele acolo își vor reveni cu timpul. Nu, Ștefane, nu, nu e nevoie să te evidențiezi, lasă, tu și Ginghis Khan ați făcut destul pentru ADN-ul globului. Cum ce e România? Lasă, nu contează. Revenim la imagea ta.

Deci cred că Ștefan cel Rapid e perfect. Transmite oricum preconcepțiile publice legate de tine și de care nu mai scapi, dar în același timp le transformă și se pupă foarte bine și cu ce va urma, faptul că vei fi Sfânt. Mari și Sfinți or mai fi, dar de Rapid și Sfânt nu a auzit nimeni, te face unic în istoria principatelor. Și vrei asta, nu, Ștefane? VREI să fii amintit pentru ceva! Turcii și tătarii vor înlemni când te văd, mai ales că ei nu au așa ceva!

E bine… mă bucur că ești de acord. Acum scrie te rog, drept răsplată, că Grigore Ureche e un bou și că timp de 600 de ani lași toate pădurile astea mie și parafează, aici și aici. Așa. Bravo, Măria Ta. Bravo, Ștefan cel Rapid și Sfânt! Vor învăța copiii în școli despre tine!

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top